Ezekkel a mártogatósokkal egyetlen pizzaszél sem marad a tányéron!
Rendszeresen meghagyod a tányérodon a pizza szélét? Tudunk rá egy megoldást! Ha elkészíted az alábbi pizza mártogatósokat, azt fogod kívánni, hogy a pizzádnak több széle legyen, mint feltéttel megpakolt része.
Csak kövesd a mottót: „Ki ne dobd, inkább mártogasd!”
Pizza mártogatósok: Adjunk a pizzaszélnek egy kis plusz ízt!
Mindannyian egyetértünk abban, hogy a pizza isteni! De ami még nagyszerűbb, az az, ha van egy szuper fincsi mártogatósunk, amibe a pizza szélét beletunkolhatjuk. Habár sokan kidobják, nekünk a pizza széle a kedvencünk! Imádjuk, ha rásült egy kis sajt, alatta pedig felbukkan a paradicsomszósz. Nyami! A gyorsan és egyszerűen elkészíthető pizza mártogatósaink a pizza mennyországba repítenek, próbáljuk ki a következő pizza party alkalmával, és garantáltan nem maradnak majd tésztaszélek! Mártózzunk tehát meg a legjobb receptekben!
1. Paprikás-sajtos mártogatós
A sajt és a pizza együtt tökéletes párost alkot. És a sajtnál csak egy dolog lehet jobb a pizzán, a még több sajt. Könnyen megduplázhatjuk pizzánkon a sajt mennyiségét ezzel a szuper krémes csilis sajtszósszal. Reszelt cheddar sajtból, tejszínből, lime-ból és jalapeño paprikából (csípős paprika) készül, az íze pedig igazán frissítő. Nem éppen kímélő fogás, de biztosan mosolyt csal majd minden sajtszerető arcára. Még egy kis ízbomba - készítsünk vegán füstölt sajtos mártogatóst!
2. Csípős BBQ mártogatós
A BBQ szószt senkinek sem kell bemutatni. Nemcsak grillezéskor vagy halas fogásokhoz vethetjük be, hiszen füstös aromája a vegetáriánus ételeket is ellenállhatatlanul finommá varázsolja. Édes, mézes, fokhagymás és whiskys variációi egyaránt ismertek. Készítésének módja pedig attól is függ, hogy éppen merre utazunk a világban – más az amerikai Kansasben, mint Koreában.
Mindegy is, hogyan nevezzük, a legjobb BBQ szósz mindig otthon készül. Ehhez forraljunk össze ketchupöt barna cukorral, a híres Worcester szósszal, Tabascóval, almaecettel és fűszerpaprikával.
3. Fokhagymás-majonéz (Aioli mártogatós)
Az aioli szerelmeslevél a fokhagymához. Fűszeres, pikáns íz dominál benne, a fokhagyma, az olaj és gyakran némi tojás találkozása alkotja ezt a csodálatosan krémes mediterrán szószt. Sosem lehet eleget enni belőle!
A mi aioli mártogatósunk tojásmentes majonézből készül, és remekül illik mindenféle péksüteményhez, és persze az olyan tésztafélékhez is, mint a pizza. Rengeteg különböző íz koncentrálódik benne, mivel tejből, napraforgóolajból, citromléből és természetesen fokhagymából készül.
4. Avokádós mártogatós (Guacamole)
A guacamole igazi klasszikus a mártogatósok között. Tortillachipsszel, nachosszal vagy más snackkel fogyasztva jó kísérője szinte minden sós fogásnak. A mexikói mártogatós fő hozzávalója az avokádó. (Egy kis érdekesség: az avokádó szó az aztékoktól ered, jelentése: heregolyó. Talán a formája miatt? Ki tudja…)
A mi mártogatósunk is avokádóból készül, de kerül bele még paradicsom, koriander, fokhagyma és citrom is. És ha nem vetjük meg a csípősebb fogásokat, csípős paprika szintén mehet bele.
5. Koktélszószos mártogatós
A klasszikus világos, pasztelles piros vagy narancsszínű szósz a ketchup és a majonéz ötvözéséből született. Annyi koktélszósz recept létezik, mint égen a csillag! A lényeg most annyi, hogy nagyon jól passzol a pizzához, így válik előételből a főétel részévé. Próbáld ki esetleg currys ketchuppal! Ha a színhez nem ragaszkodunk, itt egy mézes, kicsit csípős mustárral és tormával készülő savanykás mártogatós recept.
A mi koktélszószunk fő jellemzője a reszelt torma frissessége, valamint a ketchup, majonéz, Worcester szósz, no meg egy kis narancslé kombinációjának édes és fűszeres íze. Kerüljön még bele egy kis tejföl, hogy megkapjuk az autentikus pasztell árnyalatot!
Ha a színhez nem ragaszkodunk, itt egy mézes, kicsit csípős mustárral és tormával készülő savanykás mártogatós recept - a bőség zavara :)
6. Salsa verde mártogatós
A salsa verde intenzíven csípős szósz egyenesen Olaszországból. Zöld színét legfőbb hozzávalója, a petrezselyem adja. A zöld szószok – mint például a frankfurti szósz – rokona, csak sokkal fűszeresebb a többi verziónál. A mexikói és spanyol konyha szintén ismeri és használja.
A petrezselyem mellett teszünk bele szardellát, kapribogyót, fokhagymát, fehér kenyeret, citromot és egy főtt tojás sárgáját. A szardella és kapribogyó sós, zöldfűszeres ízt kölcsönöz a pizzának – csak úgy bizseregnek majd az ízlelőbimbóink. Tegyünk egy próbát!
A cikkben találsz Paprikás-sajtos, vegán Tzatziki, Csípős BBQ, Aioli, Guacamole, különböző fokhagymás, avokádós, koktélszósz, salsa verde, chimichurri, és további édes, sós, csípős mártogatósokat is.
Reszelt cheddar sajtból, tejszínből, lime-ból és jalapeño paprikából (csípős paprika) készítheted. Az íze frissítő és krémes, tökéletes a sajtszeretőknek. Készíthetsz vegán füstölt sajtos változatot is Tzatziki Creme VEGA-val.
Alaprecept: a ketchupot forrald össze barna cukorral, Worcester szósszal, Tabascóval, almaecettel és fűszerpaprikával. A füstös aroma és az édes-csípős íz tökéletesen passzol a pizzához. A legjobb BBQ szósz mindig otthon készül!
Tojásmentes majonézből, tejből, napraforgóolajból, citromléből és fokhagymából készítheted. Ez a mediterrán szósz pikáns, fűszeres ízű, és krémes állagával remekül illik mindenféle péksüteményhez és tésztához.
A guacamole egyfajta zöld szósz - az avokádón kívül paradicsom, koriander, fokhagyma és citrom kerül bele. Ha szereted a csípős ízeket, csípős paprikát is tehetsz hozzá. Ez a mexikói klasszikus mártogatós minden sós fogáshoz jól passzol.
Ketchup és majonéz alapból, reszelt tormával, Worcester szósszal, narancslével és egy kis tejföllel. A torma frissessége és a kombinált édes-fűszeres íz teszi különlegessé. Az autentikus pasztell színért is a tejföl felel.
Intenzíven csípős olasz szósz petrezselyemből, szardellából, kapribogyóból, fokhagymából, fehér kenyérből, citromból és főtt tojás sárgájából. A zöld színt a petrezselyem adja, az íze sós és zöldfűszeres.
Mert például így egyetlen pizzaszél sem marad a tányéron! A mártogatósokkal olyan finom lesz a pizzaszél, hogy azt fogod kívánni, hogy több széle legyen a pizzának, mint feltéttel megpakolt része.
Készíthetsz mézes-mustáros mártogatóst mustárral és tormával, vagy használhatsz curry-s ketchupot. Ezek savanykás ízűek és jól variálják a klasszikus koktélszószt, ha nem ragaszkodsz a hagyományos színekhez.
A koktélszósz a legegyszerűbb, mert csak ketchupot, majonézt, Worcester szószt, narancslevet, reszelt tormát és tejfölt kell összekeverni. Nincs szükség főzésre vagy bonyolult technikákra, mégis finom és autentikus ízt ad.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
