Parfét mindenkinek!
2019. augusztus 09.Ha valami jeges finomságot készítenénk nyáron, a parfé azért is jó választás, mert fagylaltgép nélkül is mennyei nyalánkságot varázsolhatunk az asztalra.
Otthon is könnyen elkészíthető
A sumérok a hegyekből hordták a havat és a jeget italaik hűtésére, nekünk azért már lényegesen könnyebb dolgunk van, hiszen a mélyhűtő segítségével otthon is könnyen belevághatunk a parfé-készítésbe.
A természetben is megtalálható jeget már a kr. e. 11. században is használták hűtésre. A legendák tanúsága szerint Nagy Sándor is jeges frissítővel jutalmazta katonáit.
Bár hiteles bizonyíték nem igazán van róla, de sokan a fagylalt megszületését Medici Katalin esküvőjéhez kötik.
Fagylalt és parfé közötti különbség
Noha a fagylalt és a parfé története párhuzamosan fejlődött, a két finomság mégsem ugyanaz.
A parfé (parfait) francia eredetű szó, jelentése: tökéletes. Érdemes tudni, hogy a franciáknál azonban nemcsak a hűsítő édességet jelenti, hanem hideg előételt is értenek alatta. A tojással, tejszínnel készülő, izgalmas olajos magvakkal, különféle gyümölcsökkel, csokoládéval, és számos egyéb ízesítővel megbolondított parfék a világ sok részén igen közkedveltek.
Kezdetben a parfé és a fagylalt között alapvetően az volt a különbség, hogy a parféban mindenképpen volt tojás és tejszín. Napjainkban ez már nem pontosan így van, léteznek tojásmentes parfé receptek is.
A parfé alapját gőz felett felvert, vagy sima főzött krém képezi, ebből lesz a hűtés, majd fagyasztás után maga a jeges desszert, a parfé. Az igazán könnyen elkészíthető édességek közé tartozik, kezdők is nyugodtan nekiállhatnak.
Kezdők is bátran kísérletezhetnek
A legtöbb esetben érdemes már eleve abban a formában dolgozni az alapanyagokkal, melyben fagyasztani tervezzük a parfét.
A parfénál semmi más dolgunk nincs, mint a receptben megadott mennyiségű hozzávalókat összekeverni, majd lehűteni.
A parfé azért lehet isteni desszert azoknak is, akiknek még nincs túl nagy rutinjuk a konyhában, mert ha valaki elég bátor, elkezdhet játszani az ízekkel, kipróbálhatja a nagy kedvenceit együtt.
Az viszont tény, hogy a parfé a tejszínes, tojásos alappal nem a legkalóriaszegényebb édességek táborát gazdagítja, ezért ha egy kicsit alakbarátabb verziót szeretnénk, a tejszínt kiválthatjuk joghurttal, vagy akár túróval is.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!