Sütésre fel! - alapkellékek kezdőknek
Azoknak, akik még csak most kezdenének hozzá a sütéshez, elsőre komoly kihívásnak tűnhet a rengeteg recept és elkészítési mód között eligazodni.
A legfontosabb ezközök sütéshez
Hogy megalapozzuk a sikert, segítségképpen összeszedtük azokat az eszközöket, amelyekkel bátran neki lehet vágni ennek az édes végkimenetellel kecsegtető tevékenységnek. Ha szívesen ugrunk fejest a sütik színes és kreatív világába, akkor pár alap eszközre mindenképpen szükségünk lesz.
Ezek közé tartozik a gyúródeszka és a sodrófa. A gyúródeszkát elhagyhatjuk, ha van egy viszonylag nagy felületű, könnyen tisztítható munkalapunk - persze van pár alapanyag, amihez mindenképpen érdemesebb deszkát használni, hogy a pulton ne keletkezzenek levakarhatatlan foltok.
Ha nem fér el deszka a konyhánkban, de a pultot is féltjük, használhatunk szilikonos nyújtófelületeket is.
Eszközök, amiket csak sütikhez használjunk
A tészták összeállításhoz jól jön egy közepes méretű keverőtál, és egy olyan keverőkanál, melyet csak a sütikhez használunk. Így elkerülhetjük, hogy a fakanálról a sütinkbe vándoroljon a tegnapi pörkölt hagymájának íze.
Jól jöhet még a sütéshez a szilikonból készült spatula is. Könnyen kivajazhatjuk vele a tepsit, keverhetjük a finomabb tésztákat.
Keverőtálból érdemes gumis aljút választani, mert ezek nem csúsznak el az asztalon miközben összedolgozzuk a tésztánkat.
Ha készletet veszünk, egy három darabos összeállítással már jól boldogulhatunk, könnyen ki tudjuk mérni bennük a különböző hozzávalókat.
A biztos sikerhez szükséges eszköz, a mérleg
A habverő szintén alapkellék, jó ha van belőle kézi és gépi is. Bár az elektromos habverő is alapkelléknek tekinthető, vannak olyan receptek, amelyekhez kifejezetten a kézi változatra lehet szükség. A konyhai robotgép dagasztó spirálja is hasznos eszköz, keményebb tésztáknál alkalmazzuk bátran!
Az alapkellékeknél nagyon fontos megemlíteni a konyhai mérleget is.
A tepsik és sütőformák kiválasztásánál már érdemes előre átgondolni, jellemzően milyen sütiket szeretnénk sütni és hány emberre. Ennek megfelelően gazdaságosan össze tudjuk állítani a kezdőkészletünket.
Kezdésnek ennyi eszközzel bele lehet fogni a sütésbe, egy idő után pedig ki fog kristályosodni, milyen eszközökre lehet még szükségünk, így bármikor, akár apránként is építhetjük a konyhai eszközeink tárházát.
Gyúródeszka és sodrófa, közepes méretű keverőtál, sütéshez használt keverőkanál, szilikonos spatula és habverő. Ezek az alapvető eszközök, amelyekkel bátran neki lehet vágni a sütésnek.
Nem feltétlenül, ha van viszonylag nagy felületű, könnyen tisztítható munkalapod. Vannak azonban alapanyagok, amelyekhez érdemesebb deszkát használni, hogy ne keletkezzenek levakarhatatlan foltok a pulton. Szilikonos nyújtófelületet is használhatsz.
Hogy elkerüljük, hogy a fakanálról a sütibe vándoroljon a tegnapi pörkölt hagymájának íze. Érdemes egy olyan keverőkanalat használni, amelyet csak sütikhez használsz.
Gumis aljú keverőtálat érdemes választani, mert ezek nem csúsznak el az asztalon, miközben összedolgozod a tésztát. Egy három darabos készlettel már jól boldogulhatsz, könnyen ki tudod mérni bennük a különböző hozzávalókat.
A mérleg a biztos sikerhez szükséges eszköz. A sütésben a pontos mérés elengedhetetlen, mert a hozzávalók aránya döntő a végeredmény szempontjából.
Jó, ha van kézi és gépi habverő is. Bár az elektromos habverő alapkelléknek tekinthető, vannak receptek, amelyekhez kifejezetten a kézi változatra lehet szükség.
Könnyen kivajazhatod vele a tepsit és keverheted a finomabb tésztákat. Praktikus eszköz, amely sokféle sütési művelethez hasznos lehet.
Érdemes előre átgondolni, jellemzően milyen sütiket szeretnél sütni és hány emberre. Ennek megfelelően gazdaságosan össze tudod állítani a kezdőkészletedet.
Igen, hasznos eszköz, keményebb tésztáknál bátran alkalmazhatod. Segít a nehezebb dagasztási munkálatokban és időt takarít meg.
Kezdésnek a felsorolt alapeszközökkel bele lehet fogni a sütésbe. Egy idő után ki fog kristályosodni, milyen eszközökre lehet még szükséged, így bármikor, akár apránként is építheted a konyhai eszközeid tárházát.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
