Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.
A nagy bajor perec-sztori: konyhai bakiból klasszikus
A bajor típusú perec legfontosabb jellemzője, hogy lúgos, azaz mielőtt a tepsibe, majd a sütőbe kerül, rövid időre szódabikarbónás vízbe mártjuk. A legenda szerint a lúgos közeg alkalmazása egy „pékbaleset” következménye, a XIX. században ugyanis a pékek cukros vizes bevonatot használtak a perecekhez. Történt azonban, hogy egy bécsi pék tévedésből a sütőlemezek tisztításához rendszeresített nátronlúgot összetévesztette a cukros vízzel, és ezzel kente le a pereceket. Ahogy az lenni szokott, a véletlenből óriási siker lett, először a királyi követ, majd a nagyközönség tetszését is elnyerte az újítás. Azóta a bajor sörperec az Oktoberfest sztárjává vált, sör mellé szinte „kötelező”, és védjegye ez a bizonyos lúgos vízfürdő. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Egy nagy lábasban vizet forralunk, és étkezési szódabikarbónát szórunk bele. A megformázott pereceket szűrőkanálra tesszük, és a kanálon tartva egyesével megmártjuk a vízfürdőben. Ezután jól lecsepegtetjük, majd áttesszük a tepsibe és megsütjük. Bevágjuk az alját vagy sem? Ahogy tetszik! „Hivatalosan” a bajor perecen nincs, a sváb perecre viszont kerül bevágás.
Sokféle perec létezik – akár édesen is elkészítheted
Milyen perecet készíthetünk még? Magyarországon valószínűleg legtöbben rögtön rávágnánk: „Sósat, sósat, jó ropogósat!”. A retró sós perec titka a lisztből, sóból és kevés vízből készült sós máz, amellyel a sütés vége felé megcsorgatjuk a pereceket. De újíthatunk is: finom, foszlós, édeskés kalácstésztából lehet akár édes perec, de linzertésztából is gyorsan formázhatunk porcukros kis pereceket. Amíg a sós verziókra a már említett sós máz mellett kerülhet sajt, szezámmag, lenmag, addig az édesre sütés előtt pudinggal tölthetjük, kihűlés után csorgathatunk olvasztott csokoládét – mint egy bevonatos fánkra.
A forma kötelez
Hogy tuti legyen a siker, térjünk még ki egy kicsit a klasszikus perec formázására is! A megkelt tésztából sodorjunk hosszú, vékony (de egyenletes vastagságú) rudakat, a rudak két végét vékonyítsuk el, a két végződés legyen kissé hegyes is. A két végét fogjuk meg, hajtsuk közép felé egyszer keresztezve. Ezután a végződéseket nyomjuk a perec alsó részére, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek túl közel egymáshoz. Így biztosan elkerülhetjük, hogy a második kelesztés és a sütés közben összenőjenek. Ugye, hogy nem is bonyolult?
A bajor perec titka a lúgos fürdő. Forrald fel a vizet szódabikarbónával, majd a megformázott pereceket szűrőkanálon egyenként mártsad bele. Ezután csepegtesd le és süsd meg. Ez adja a jellegzetes ízt és barnás színt.
A bajor perecen nincs bevágás az alján, míg a sváb perecre kerül bevágás. Mindkettő lúgos, de a forma kicsit eltér. Te választhatod, hogy bevágjad vagy sem.
Igen! Kalácstésztából finom édes perec készíthető, linzertésztából pedig porcukros kis perecek. Az édeset tölthetjük pudinggal sütés előtt, vagy csokoládét csorgathatunk rá utána, mint egy fánkra.
A retró sós perec titkát a sós máz adja, amit lisztből, sóból és kevés vízből keverünk. Ezzel csorgatjuk meg a pereceket a sütés vége felé, így lesz ropogós és sós.
Sodorj hosszú, egyenletes vastagságú rudakat, a végeket vékonyítsd el és tedd hegyessé. Fogd meg a két végét, hajtsad át egyszer keresztezve, majd nyomd rá az alsó részre. Vigyázz, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz.
A legenda szerint egy XIX. századi bécsi pék tévedésből nátronlúgot használt cukros víz helyett. A "baleset" óriási sikert aratott, először a királyi követ, majd mindenki megszerette az új ízt.
Sós perecre kerülhet sajt, szezámmag, lenmag vagy sós máz. Az édes verziókat tölthetjük pudinggal, vagy olvasztott csokoládéval vonhatjuk be.
A sörperec a bajor perec másik neve, ami az Oktoberfest sztárja lett. Sör mellé szinte kötelező, a sós íz tökéletesen kiegészíti a sör ízét.
Igen, otthon is könnyedén megsüthető! Csak szódabikarbóna kell hozzá, ami minden háztartásban megvan. Nem kell különleges alapanyag, a technika az egyszerű.
Arra, hogy a tészta egyenletes vastagságú legyen, a végek legyenek vékonyak és hegyesek, és hogy a keresztezés után a végeket ne nyomd túl közel egymáshoz, mert összenőhetnek sütés közben.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
