Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
2024. május 03.Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
Nincs befőzés eper nélkül
Bár még alig lábaltunk ki a télből, máris elkezdhetünk tervezni a következőre: épp itt az ideje gondoskodni az eperlekvár utánpótlásról! A tavaszi befőzés egyik legnagyobb sztárja kétségkívül az eper, amelyből lekvár, dzsem, befőtt, szörp, szósz, fűszeres-pikáns chutney (csatni) és zselé is készülhet. Az édes, piros gyümölcs klasszikus fűszere a vanília, ezzel nem lehet tévedni. Ha friss összhatásra vágyunk, jó választás a menta, a citrom, a lime és a citromfű, további lehetőségként megbolondíthatjuk egy kis alkohollal (borral, pezsgővel, proseccóval, vanílialikőrrel), vagy akár gyömbérrel, rózsaszirmokkal, rózsaborssal is ízesíthetjük az igazán különleges összhatásért. Készülhet „tisztán vagy keverve”, az eper ugyanis nemcsak magában, hanem más gyümölcsökkel társítva is ellenállhatatlan. Befőzéskor mixelhetjük további friss gyümölccsel, gyümölcslével, aszalt gyümölccsel. Jól passzol hozzá a málna, a ribizli, az áfonya, a barackfélék, az egyedi ízek rajongói választhatnak mellé mangót vagy akár zöldséget, például paprikát is.
Rebarbarától a bodzáig – van még mit eltenni!
Egy gondolat erejéig térjünk még vissza az eperre, hiszen a rebarbara szinte adja magát, hogy epret társítsunk hozzá. A rózsaszínes-zöldes színvilágú, fanyar ízű zöldség és az eper harmonikus párost alkot, ezért is készül belőlük gyakran lekvár, dzsem, szörp, illetve tesszük együtt süteményekbe. Az epren túl a mangó vagy például a narancs is jó társa a rebarbarának, bátran kísérletezzünk vele! Szezonja rövid, kora tavasztól júniusig tart, ezért nemcsak befőzve, hanem fagyasztva is érdemes eltenni belőle. Ahogy említettük, a rebarbara zöldség – hiába bánunk vele legtöbbször gyümölcsként –, használjuk ki fanyarságát, és fagyasztott verziójából főzzünk például szószokat télies, laktató húsételek mellé.
Májusban nyílik a bodza, elő a kosarakkal, indulhat a gyűjtögetés! Ha nem saját kertből szedjük, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy biztonságos, nem szennyezett környékről szerezzük be a virágokat. Az apró, sárgásfehér, illatos virágokból lekvár, szörp, sűrű szirup, likőr vagy zselé készülhet, szárított formában teának tehetjük el (és bár a korai befőzés cikkünk témája, tegyük hozzá, hogy augusztus környékén a bodza bogyós termését szintén feldolgozhatjuk hasonlóképpen).
Zöldségek télire
A rebarbara kapcsán már tettünk egy kis kitérőt a zöldségek világában, nézzük, még mi mindent érdemes eltenni télire! Itt van például a spárga, amit sós felöntőlében, illetve ecetes savanyítólében is üvegekbe zárhatunk. Zöld és fehér változata egyaránt eltehető. Hasonlóan tartósíthatjuk a zöldborsót, sóskát, spenótot, vagy ha sok helyünk van a mélyhűtőben, le is fagyaszthatjuk ezeket. Fagyasztás előtt alaposan válogassuk át és tisztítsuk meg a kiválasztott zöldséget, majd blansírozzuk. Ehhez tegyük rövid időre forró vízbe, ezután rögtön szűrjük le, és jöhet is a jéghideg vizes fürdőzés, amely megállítja főzési folyamatot, így a zöldség nem puhul tovább, megőrzi ropogós állagát és friss, élénk színét. Miután kihűlt és papírtörlőn vagy konyharuhán teljesen megszáradt, légmentesen záródó tasakokba vagy dobozokba téve mehet pihenni a fagyasztóba.
Kapcsolódó cikkek
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?