Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Dátum 2024. május 03.

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Nincs befőzés eper nélkül

Bár még alig lábaltunk ki a télből, máris elkezdhetünk tervezni a következőre: épp itt az ideje gondoskodni az eperlekvár utánpótlásról! A tavaszi befőzés egyik legnagyobb sztárja kétségkívül az eper, amelyből lekvár, dzsem, befőtt, szörp, szósz, fűszeres-pikáns chutney (csatni) és zselé is készülhet. Az édes, piros gyümölcs klasszikus fűszere a vanília, ezzel nem lehet tévedni. Ha friss összhatásra vágyunk, jó választás a menta, a citrom, a lime és a citromfű, további lehetőségként megbolondíthatjuk egy kis alkohollal (borral, pezsgővel, proseccóval, vanílialikőrrel), vagy akár gyömbérrel, rózsaszirmokkal, rózsaborssal is ízesíthetjük az igazán különleges összhatásért. Készülhet „tisztán vagy keverve”, az eper ugyanis nemcsak magában, hanem más gyümölcsökkel társítva is ellenállhatatlan. Befőzéskor mixelhetjük további friss gyümölccsel, gyümölcslével, aszalt gyümölccsel. Jól passzol hozzá a málna, a ribizli, az áfonya, a barackfélék, az egyedi ízek rajongói választhatnak mellé mangót vagy akár zöldséget, például paprikát is.

Rebarbarától a bodzáig – van még mit eltenni!

Egy gondolat erejéig térjünk még vissza az eperre, hiszen a rebarbara szinte adja magát, hogy epret társítsunk hozzá. A rózsaszínes-zöldes színvilágú, fanyar ízű zöldség és az eper harmonikus párost alkot, ezért is készül belőlük gyakran lekvár, dzsem, szörp, illetve tesszük együtt süteményekbe. Az epren túl a mangó vagy például a narancs is jó társa a rebarbarának, bátran kísérletezzünk vele! Szezonja rövid, kora tavasztól júniusig tart, ezért nemcsak befőzve, hanem fagyasztva is érdemes eltenni belőle. Ahogy említettük, a rebarbara zöldség – hiába bánunk vele legtöbbször gyümölcsként –, használjuk ki fanyarságát, és fagyasztott verziójából főzzünk például szószokat télies, laktató húsételek mellé.

Májusban nyílik a bodza, elő a kosarakkal, indulhat a gyűjtögetés! Ha nem saját kertből szedjük, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy biztonságos, nem szennyezett környékről szerezzük be a virágokat. Az apró, sárgásfehér, illatos virágokból lekvár, szörp, sűrű szirup, likőr vagy zselé készülhet, szárított formában teának tehetjük el (és bár a korai befőzés cikkünk témája, tegyük hozzá, hogy augusztus környékén a bodza bogyós termését szintén feldolgozhatjuk hasonlóképpen).

Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Zöldségek télire

A rebarbara kapcsán már tettünk egy kis kitérőt a zöldségek világában, nézzük, még mi mindent érdemes eltenni télire! Itt van például a spárga, amit sós felöntőlében, illetve ecetes savanyítólében is üvegekbe zárhatunk. Zöld és fehér változata egyaránt eltehető. Hasonlóan tartósíthatjuk a zöldborsót, sóskát, spenótot, vagy ha sok helyünk van a mélyhűtőben, le is fagyaszthatjuk ezeket. Fagyasztás előtt alaposan válogassuk át és tisztítsuk meg a kiválasztott zöldséget, majd blansírozzuk. Ehhez tegyük rövid időre forró vízbe, ezután rögtön szűrjük le, és jöhet is a jéghideg vizes fürdőzés, amely megállítja főzési folyamatot, így a zöldség nem puhul tovább, megőrzi ropogós állagát és friss, élénk színét. Miután kihűlt és papírtörlőn vagy konyharuhán teljesen megszáradt, légmentesen záródó tasakokba vagy dobozokba téve mehet pihenni a fagyasztóba. 

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
1 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!