Csillag 5
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Palacsinta

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 7 darab

Hozzávalók

kb. 7 darab elkészítéséhez

Tésztához:

250 g búzaliszt
375 ml tej
125 ml szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
4 darab tojás (közepes méretű)
2 csipet só

Sütéshez:

kb. 80 g vaj/margarin vagy 8 evőkanál (napraforgó) olaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A Palacsinta hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vanillincukrot, a tejet és a vizet és kézi habverővel simára, csomómentesre keverjük, majd a tojásokat is hozzáadjuk és az egészet még egyszer alaposan összekeverjük. A tésztát 20-30 percig pihenni hagyjuk.

Egy kb. 24 cm átmérőjű palacsintasütőben kevés zsiradékot hevítünk. Beleöntünk egy adag tésztát, és egyenletesen elterítjük. Amint aranysárga színűvé válik a tészta széle, óvatosan alányúlunk, és fa spatulával átfordítjuk, majd a másik oldalát is aranysárágra sütjük. A többi palacsintát hasonló módon kisütjük, minden sütés előtt átkeverjük a tésztát.

Tipp:

Almás palacsinta
A tésztát a fenti módon elkészítjük. 1 kg savanykásabb ízű almát meghámozunk, hosszában vékony szeletekre vágjuk, és 7 egyforma adagra osztjuk. Felmelegítünk kevés zsiradékot a palacsintasütőben, rátesszük az első adag almaszeletet, és 2-3 percen keresztül pároljuk. Ezután ráöntünk a gyümölcsre egy vékony réteg tésztát, majd közepes lángon, az alapreceptben leírtak szerint megsütjük. Közben időnként spatulával a palacsinta alá nyúlunk, fellazítjuk. Hasonlóképpen járunk el a többi almaszelettel és maradék tésztával.
4 evőkanál porcukrot összekeverünk 1 csapott teáskanál őrölt fahéjjal. Tálaláskor megszórjuk a palacsintákat a fahéjas porcukorral.

Tippek:

Azok számára, akik nem édesszájúak, elkészíthetjük a palacsinta káposztás verzióját, vagy édes töltelék helyet körözöttet, zöldfűszerekkel, apróra vágott sonkával dúsított túrókrémet, vajkrémet, sőt, a megmaradt spagettiszószt is betölthetjük. Ez esetben természetesen a palacsinta tésztájából ki kell hagyni a cukrot is.
Palacsinta

Hozzászólások

P
Papp Aniko
Dátum 2021. May. 15. 06:03
Ez lett a kedvenc palacsinta tésztám. Isteni finom. Köszönöm.
K
Kuna Lena
Dátum 2021. July. 21. 19:02
szerintem nagyon finom az ize de en ugy vettem eszre hogy tul sok a tojas, en 1-2 tojast szoktam es a 4 tojastol az enyem nagyon sarga es híg lett, amugy nagyon jo. Szerintem a só sem kell bele de en nem vagyok profi (:

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő 20-40 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!