Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Áfonyabefőtt

Szükséges idő 20-40 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 8-9 darab 720 ml-es üveg

Hozzávalók

kb. 8-9 darab 720 ml-es üveg elkészítéséhez

4 kg áfonya (előkészítve mérjük le)
600 g cukor
4 darab fahéjrúd
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A befőttes üvegeket alaposan elmossuk, majd forrásban lévő vízbe téve csírátlanítjuk. Ehhez egy nagy lábasban vizet forralunk, beletesszük az üvegeket (lepje el a víz) és 10-15 percet forraljuk. Ezután óvatosan kivesszük a vízből, és fejjel lefelé fordítva tiszta papírtörlőre vagy konyharuhára tesszük, majd hagyjuk megszáradni. Az áfonyát szemezzük, megmossuk, majd 4 kg-ot kimérünk. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, és kés segítségével kikaparjuk a magokat.

Elkészítés:

2 liter vízben elkeverjük a cukrot, a befőtt- és szörptartósítót és a vaníliamagokat, hozzáadjuk a fahéjrudakat, valamint a felhasított vaníliarudakat is, majd az egészet egy főzőedényben felforraljuk. A gyümölcsöt két részletben a forrásban lévő szirupba tesszük, és újraforrásig főzzük. Ezután a fahéj- és vaníliarudakat eltávolítjuk. Az előkészített üvegeket megtöltjük a gyümölccsel, majd a forró szirupot rámerjük úgy, hogy azt ellepje. Az üvegeket celofánnal és csavaros fedővel vagy csatos üveg esetén tömítő gumival azonnal lezárjuk, majd legalább 5 percre fejre állítjuk. A befőttet szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd száraz, hűvös helyen, a felnyitott üvegeket pedig hűtőszekrényben tároljuk.

Tipp:

A vaníliarudakat darabokra vágva beletehetjük az üvegekbe, és hasonlóan 1-1 kisebb fahéjrudat is elhelyezhetünk bennük.
Áfonyabefőtt

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!