Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Grízes rétes

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12-14 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-14 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Töltelékhez:

300 ml tej
50 g búzadara
40 g cukor
2 darab tojássárgája (M-es)
2 darab tojásfehérje (M-es)
1 csipet só

Gyümölcs töltelékhez:

200 g érett körte
200 g szilva
50 g szárított meggy

Tésztához:

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)

Szóráshoz:

némi porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Töltelék:
A tejet felforraljuk, levesszük a tűzről, kézi habverővel belekeverjük a búzadarát és a cukrot. Keverés közben rövid ideig forraljuk, majd kb. 5 percig hagyjuk duzzadni. Hozzákeverjük a tojássárgáját, és hűlni hagyjuk.

Gyümölcsös töltelék:
A körtét és a szilvát megmossuk, és apró darabokra vágjuk.

A tepsit (kb. 35x40 cm) a sütőpapírral kibéleljük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)

Tészta:
A tésztát kb. 10-15 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből. A tésztát a sütőpapírral borított tepsin tekerjük ki és villával többször szurkáljuk meg.
A második csomag leveles tésztát tekerjük ki, és a hosszú oldalát középen kb. 1,5-2 cm-enként vágjuk be kb. 9 cm hosszan.

Fejezzük be a búzadara tölteléket:
A tojásfehérjét a sóval nagyon keményre felverjük. A felvert tojásfehérjét beleforgatjuk a felfőzött búzadarába.

Töltés:
A leveles tésztalapra kenjük a búzadara tölteléket úgy, hogy a hosszú oldalakon kb. 2 cm-es szegélyt hagyunk. A tetejére szórjuk a körte-, szilva- vagy szilvadarabokat és szárított meggyet. A tészta széleit felvert tojással megkenjük.
A kivágott leveles tésztát papír segítségével a töltelékre helyezzük. Óvatosan húzzuk le a papírt, és nyomjuk meg az oldalát. A rétest megkenjük a maradék tojással, a hosszú oldalát mindkét oldalról ráhajtjuk, szintén megkenjük tojással. A tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a rétest aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30- 35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Távolítsuk el a rétest a tepsiről egy rácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy melegen tálaljuk. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Tipp:

Tetszés szerint készíthetjük a körte és a szilva helyett 400 g almával is.
Grízes rétes

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!