Kovászos formakenyér
Hozzávalók
kb. 30x11 cm kenyérsütő forma:
sütőpapír
Kenyérhez:
350 g búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
400 ml kézmeleg víz
2 evőkanál napraforgó olaj
Tetejére:
kevés víz
magok tetszés szerint (tökmag, napraforgómag, lenmag stb.)
Elkészítés
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a szárított rozskovászt és az élesztőt. Hozzáadjuk az olajat és a kézmeleg vizet és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, amíg láthatóan megemelkedik. A kenyérformát sütőpapírral kibéleljük.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen, kézzel átgyúrjuk, megformázzuk, és a kenyérsütő formába tesszük. A tetejét kézmeleg vízzel lespricceljük, megszórjuk a kiválasztott magokkal, és éles késsel hosszában bevágjuk (max. 1 cm mélyen). Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen további kb. 45-50 percig kelesztjük.
Míg kel a tészta a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés kb. 220°C
Ha megkelt a kenyér, a formát a sütő középső részébe helyezzük, és 15 percig sütjük. Az idő leteltével a sütő hőmérsékletét kb. 190°C-ra visszavesszük, majd a kenyeret további kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész kenyeret a formában hagyjuk kissé lehűlni, majd kivesszük a formából, sütőrácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen, kézzel átgyúrjuk, megformázzuk, és a kenyérsütő formába tesszük. A tetejét kézmeleg vízzel lespricceljük, megszórjuk a kiválasztott magokkal, és éles késsel hosszában bevágjuk (max. 1 cm mélyen). Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen további kb. 45-50 percig kelesztjük.
Míg kel a tészta a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés kb. 220°C
Ha megkelt a kenyér, a formát a sütő középső részébe helyezzük, és 15 percig sütjük. Az idő leteltével a sütő hőmérsékletét kb. 190°C-ra visszavesszük, majd a kenyeret további kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész kenyeret a formában hagyjuk kissé lehűlni, majd kivesszük a formából, sütőrácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kedvencnek jelölöm
Kovászos formakenyér
Hozzávalók
kb. 15 szelet elkészítéséhez
kb. 30x11 cm kenyérsütő forma:
sütőpapír
Kenyérhez:
350 g búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
400 ml kézmeleg víz
2 evőkanál napraforgó olaj
Tetejére:
kevés víz
magok tetszés szerint (tökmag, napraforgómag, lenmag stb.)
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a szárított rozskovászt és az élesztőt. Hozzáadjuk az olajat és a kézmeleg vizet és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, amíg láthatóan megemelkedik. A kenyérformát sütőpapírral kibéleljük.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen, kézzel átgyúrjuk, megformázzuk, és a kenyérsütő formába tesszük. A tetejét kézmeleg vízzel lespricceljük, megszórjuk a kiválasztott magokkal, és éles késsel hosszában bevágjuk (max. 1 cm mélyen). Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen további kb. 45-50 percig kelesztjük.
Míg kel a tészta a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés kb. 220°C
Ha megkelt a kenyér, a formát a sütő középső részébe helyezzük, és 15 percig sütjük. Az idő leteltével a sütő hőmérsékletét kb. 190°C-ra visszavesszük, majd a kenyeret további kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész kenyeret a formában hagyjuk kissé lehűlni, majd kivesszük a formából, sütőrácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen, kézzel átgyúrjuk, megformázzuk, és a kenyérsütő formába tesszük. A tetejét kézmeleg vízzel lespricceljük, megszórjuk a kiválasztott magokkal, és éles késsel hosszában bevágjuk (max. 1 cm mélyen). Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen további kb. 45-50 percig kelesztjük.
Míg kel a tészta a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés kb. 220°C
Ha megkelt a kenyér, a formát a sütő középső részébe helyezzük, és 15 percig sütjük. Az idő leteltével a sütő hőmérsékletét kb. 190°C-ra visszavesszük, majd a kenyeret további kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész kenyeret a formában hagyjuk kissé lehűlni, majd kivesszük a formából, sütőrácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?