Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mákvirág

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 10-12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10-12 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

400 g búzaliszt
100 g cukor
1 darab tojás (M-es)
150-200 ml tej
80 g margarin
1 csipet só

Mákos töltelékhez:

125 ml tej
1 csipet só
120 g cukor
200 g darált mák
2 darab tojásfehérje (M-es)

Kenéshez:

2 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A Mákvirág hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.

Töltelék:
Egy főzőedényben a tejet, a sót, a cukrot, a Bourbon vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük, majd a masszát felfőzzük. A főzőlapról lehúzva hozzáadjuk a darált mákot, hűlni hagyjuk, majd a tojásfehérjét is a masszához keverjük.

Tészta:
A lisztet, a cukrot, a tojást, a vanillincukrot, élesztőt, a citromhéjat és a csipet sót egy keverőtálba tesszük. A tejet és a margarint egy főzőedénybe tesszük és lassú tűzön addig melegítjük, míg a margarin felolvad. A liszthez öntjük és konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) kb. 5 percig dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva, kb. 45-50 percig kelesztjük.

A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)

A kelt tésztát két részre osztjuk és lisztezett munkafelületen a tésztákból egyenként kb. 30-32 cm átmérőjű körlapot nyújtunk. Az egyik lapot az előkészített tepsibe fektetjük. A tölteléket egyenletesen elsimítjuk a tésztán, majd ráfektetjük a második lapot. A lapot a középpont felé kb. 7 cm mélyen 16 egyenlő szeletre vágjuk. A szeleteket kifordítjuk. A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a kész tészta tetejét alaposan megkenjük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a Mákvirág süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Ebből a mennyiségű tésztából egy nagy tepsi (kb. 35x40 cm-es) Mákvirág sütemény lesz. A tésztából 2 kisebb méretű (a fotón látható) mákvirágot is lehet készíteni. Ez esetben 4 részre kell osztani a tésztát és egyenként kb. 18-20 cm átmérőjű lapokat nyújtani. A tölteléket, pedig két részre osztva a lapokon elsimítani.
Mákvirág Mákvirág

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!