Rusztikus parasztkenyér
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
500 g kefir
300 g búzaliszt (fehér kenyérliszt)
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
2 teáskanál só
1 tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász
2-3 evőkanál olivaolaj
50 g lenmag
50 g napraforgómag
Ezenkívül:
víz
búzaliszt (fehér kenyérliszt)
Elkészítés
Elkészítés:
A kefirt felmelegítjük. A kétfajta lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg kefirt, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt tésztává dolgozzuk. A tésztát meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, kerek cipóvá formázzuk (kb. 15-20 cm Ø), és a tepsibe tesszük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A cipót kevés vízzel megkenjük, és liszttel megszórjuk. Éles késsel kb. 1 cm mélyen keresztet vágunk bele, majd a sütő alsó részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 10-15 perc
A sütő hőmérsékletét csökkentjük és a kenyeret ezen a hőfokon sütjük tovább.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A parasztkenyeret sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, kerek cipóvá formázzuk (kb. 15-20 cm Ø), és a tepsibe tesszük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A cipót kevés vízzel megkenjük, és liszttel megszórjuk. Éles késsel kb. 1 cm mélyen keresztet vágunk bele, majd a sütő alsó részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 10-15 perc
A sütő hőmérsékletét csökkentjük és a kenyeret ezen a hőfokon sütjük tovább.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A parasztkenyeret sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Hogy a kenyérnek különleges ízt kölcsönözzünk, tegyünk a tésztába 2 teáskanál fűszersót.
Lakás- vagy házavatóra különleges gesztus kenyeret és sót ajándékozni. Ehhez keverjünk ki fűszersót, pl. szárított zöldfűszerekből durva tengeri sóval, és rétegezzük kicsi, zárható üvegekbe. Vagy gyümölcsös sóhoz: rétegezzünk sót Dr. Oetker Finesse Reszelt citrom- vagy narancshéjjal.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
Lakás- vagy házavatóra különleges gesztus kenyeret és sót ajándékozni. Ehhez keverjünk ki fűszersót, pl. szárított zöldfűszerekből durva tengeri sóval, és rétegezzük kicsi, zárható üvegekbe. Vagy gyümölcsös sóhoz: rétegezzünk sót Dr. Oetker Finesse Reszelt citrom- vagy narancshéjjal.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
Kedvencnek jelölöm
Rusztikus parasztkenyér
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
500 g kefir
300 g búzaliszt (fehér kenyérliszt)
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
2 teáskanál só
1 tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász
2-3 evőkanál olivaolaj
50 g lenmag
50 g napraforgómag
Ezenkívül:
víz
búzaliszt (fehér kenyérliszt)
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A kefirt felmelegítjük. A kétfajta lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg kefirt, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt tésztává dolgozzuk. A tésztát meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, kerek cipóvá formázzuk (kb. 15-20 cm Ø), és a tepsibe tesszük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A cipót kevés vízzel megkenjük, és liszttel megszórjuk. Éles késsel kb. 1 cm mélyen keresztet vágunk bele, majd a sütő alsó részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 10-15 perc
A sütő hőmérsékletét csökkentjük és a kenyeret ezen a hőfokon sütjük tovább.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A parasztkenyeret sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, kerek cipóvá formázzuk (kb. 15-20 cm Ø), és a tepsibe tesszük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A cipót kevés vízzel megkenjük, és liszttel megszórjuk. Éles késsel kb. 1 cm mélyen keresztet vágunk bele, majd a sütő alsó részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 10-15 perc
A sütő hőmérsékletét csökkentjük és a kenyeret ezen a hőfokon sütjük tovább.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A parasztkenyeret sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Hogy a kenyérnek különleges ízt kölcsönözzünk, tegyünk a tésztába 2 teáskanál fűszersót.
Lakás- vagy házavatóra különleges gesztus kenyeret és sót ajándékozni. Ehhez keverjünk ki fűszersót, pl. szárított zöldfűszerekből durva tengeri sóval, és rétegezzük kicsi, zárható üvegekbe. Vagy gyümölcsös sóhoz: rétegezzünk sót Dr. Oetker Finesse Reszelt citrom- vagy narancshéjjal.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
Lakás- vagy házavatóra különleges gesztus kenyeret és sót ajándékozni. Ehhez keverjünk ki fűszersót, pl. szárított zöldfűszerekből durva tengeri sóval, és rétegezzük kicsi, zárható üvegekbe. Vagy gyümölcsös sóhoz: rétegezzünk sót Dr. Oetker Finesse Reszelt citrom- vagy narancshéjjal.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?