Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sonkás-sajtos hajtovány

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 16 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16 darab elkészítéséhez

Tésztához:

500 g búzaliszt
1 teáskanál (kb. 7 g) só
1 kávéskanál cukor
250 ml meleg tej
1 darab tojás (M-es)
50 ml napraforgóolaj

Töltelékhez:

50 g margarin
2 nagy csipet só
200 g trappista sajt
200 g sonka

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a szárított rozskovászt, az instant élesztőt, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a meleg tejet, a tojást és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

Töltelék:
A töltelékhez a margarint megolvasztjuk, megsózzuk. A sajtot lereszeljük, a sonkát kis kockákra vágjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd kb. 35x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tészta felületét (a széleket üresen hagyva) megkenjük az olvasztott margarinnal, majd megszórjuk a sajttal és a sonkával. Hosszabbik oldalától indítva feltekerjük, majd az így kapott tekercset éles késsel 16 db háromszögre vágjuk.
A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük és a háromszögeket egymástól (kb. 2 cm) távolságra a tepsibe helyezzük, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és további 15 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütés előtt a hajtoványok tetejét lekenjük egy kevés vízzel elkevert tojással. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a sajtos hajtoványokat aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 20-22 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A tepsit rácsra tesszük és a sajtos finomságot hagyjuk teljesen kihűlni.

Tippek:

Sonka helyett apróra vágott kolbásszal vagy baconnel is megtölthetjük.
A hajtoványok tetejére kevés reszelt sajtot vagy szezámmagot, lenmagot, tökmagot is szórhatunk.
Sonkás-sajtos hajtovány

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
63 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!