Tönkölybúzakenyér
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Kenyér tésztához:
2 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
2 tasak Dr. Oetker Szárított Rozskovász
500 ml szobahőmérsékletű kefir
1 evőkanál méz
600 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
200 g búzaliszt
200 g tönkölybúzaliszt
1 evőkanál só
250 ml meleg víz
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
Öntsük az élesztőt az kefirbe, keverjük össze a mézzel, és hagyjuk állni néhány percig. Keverjük össze mind a 3 lisztfajtát a sóval egy keverőtálban. Adjuk hozzá az élesztő-kefir keveréket és a vizet. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 2 órán át kelni.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk, hosszúkás cipót formálunk belőle, és a tepsibe tesszük. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk újra kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 30-35 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Szórjuk meg a cipót egy kevés liszttel, és hosszában több 1 cm mély vágást ejtünk rajta. A tepsit tegyük a sütő alsó harmadába és süssük aranybarnára a kenyeret.
Sütési idő: kb. 10 perc
Csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Öntsük az élesztőt az kefirbe, keverjük össze a mézzel, és hagyjuk állni néhány percig. Keverjük össze mind a 3 lisztfajtát a sóval egy keverőtálban. Adjuk hozzá az élesztő-kefir keveréket és a vizet. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 2 órán át kelni.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk, hosszúkás cipót formálunk belőle, és a tepsibe tesszük. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk újra kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 30-35 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Szórjuk meg a cipót egy kevés liszttel, és hosszában több 1 cm mély vágást ejtünk rajta. A tepsit tegyük a sütő alsó harmadába és süssük aranybarnára a kenyeret.
Sütési idő: kb. 10 perc
Csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Tippek:
A kenyér nagyon finom vajjal és metélőhagymás zsemlével vagy nyers sonkával.
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk. Ez esetben csökkentsük a sütési időt kb. 30 percre.
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk. Ez esetben csökkentsük a sütési időt kb. 30 percre.
Kedvencnek jelölöm
Tönkölybúzakenyér
Hozzávalók
kb. 30 szelet elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Kenyér tésztához:
2 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
2 tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász
500 ml szobahőmérsékletű kefir
1 evőkanál méz
600 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
200 g búzaliszt
200 g tönkölybúzaliszt
1 evőkanál só
250 ml meleg víz
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
Öntsük az élesztőt az kefirbe, keverjük össze a mézzel, és hagyjuk állni néhány percig. Keverjük össze mind a 3 lisztfajtát a sóval egy keverőtálban. Adjuk hozzá az élesztő-kefir keveréket és a vizet. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 2 órán át kelni.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk, hosszúkás cipót formálunk belőle, és a tepsibe tesszük. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk újra kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 30-35 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Szórjuk meg a cipót egy kevés liszttel, és hosszában több 1 cm mély vágást ejtünk rajta. A tepsit tegyük a sütő alsó harmadába és süssük aranybarnára a kenyeret.
Sütési idő: kb. 10 perc
Csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Öntsük az élesztőt az kefirbe, keverjük össze a mézzel, és hagyjuk állni néhány percig. Keverjük össze mind a 3 lisztfajtát a sóval egy keverőtálban. Adjuk hozzá az élesztő-kefir keveréket és a vizet. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 2 órán át kelni.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk, hosszúkás cipót formálunk belőle, és a tepsibe tesszük. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk újra kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 30-35 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Szórjuk meg a cipót egy kevés liszttel, és hosszában több 1 cm mély vágást ejtünk rajta. A tepsit tegyük a sütő alsó harmadába és süssük aranybarnára a kenyeret.
Sütési idő: kb. 10 perc
Csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Tippek:
A kenyér nagyon finom vajjal és metélőhagymás zsemlével vagy nyers sonkával.
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk. Ez esetben csökkentsük a sütési időt kb. 30 percre.
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk. Ez esetben csökkentsük a sütési időt kb. 30 percre.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?