Vajas stollen
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Ezenkívül:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a sót, a fűszereket, a bourbon vaníliás cukrot, a tojást és a tejes vajat, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A marcipánreszeléket a kandírozott naranccsal, citrommal és a rumaromában áztatott mazsolával enyhén lisztezett munkafelületen röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 60 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) három réteg sütőpapírral béleljük (így a stollen alja sütéskor nem lesz olyan sötét). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztából 2 stollent formázunk: mindkét adagot egy-egy 30 cm hosszú hengerré formázzuk, és sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk. Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. A középső részt kézzel hosszában domborúra formázzuk. A megformázott stollent betesszük a tepsibe, és még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Sütéshez csökkentjük a hőmérsékletet. A stollent a sütő alsó részében megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A stollent sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. Megolvasztjuk a vajat vagy margarint, és megkenjük vele a még forró stollent, majd hagyjuk kihűlni.
A stollent porcukorral megszórjuk. Akkor lesz a legfinomabb, ha alufóliába tekerve legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.
Tipp:
Vajas stollen
Hozzávalók
kb. 30 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Ezenkívül:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a sót, a fűszereket, a bourbon vaníliás cukrot, a tojást és a tejes vajat, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A marcipánreszeléket a kandírozott naranccsal, citrommal és a rumaromában áztatott mazsolával enyhén lisztezett munkafelületen röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 60 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) három réteg sütőpapírral béleljük (így a stollen alja sütéskor nem lesz olyan sötét). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztából 2 stollent formázunk: mindkét adagot egy-egy 30 cm hosszú hengerré formázzuk, és sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk. Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. A középső részt kézzel hosszában domborúra formázzuk. A megformázott stollent betesszük a tepsibe, és még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Sütéshez csökkentjük a hőmérsékletet. A stollent a sütő alsó részében megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A stollent sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. Megolvasztjuk a vajat vagy margarint, és megkenjük vele a még forró stollent, majd hagyjuk kihűlni.
A stollent porcukorral megszórjuk. Akkor lesz a legfinomabb, ha alufóliába tekerve legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?