Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Nem mai sütemény! A krémest évszázadok óta szeretjük
Az első magyar krémes receptje a 16. századból származik. Igaz, ez még korántsem az a sütemény volt, amit ma krémesnek hívunk, mindenesetre szerepelt a receptben tészta és tojásos-tejszínes krém, azaz a fő jegyek felfedezhetők voltak benne. A 19. századi szakács- és cukrászkönyvekben említett krémesek már jobban hasonlítottak a napjainkban ismert formájára. Czifray István 1840-ben megjelent művében jegyzi a „Vaníliás pástétom” receptjét, amelyben a tejszínes, lisztes, tojássárgájás, vaníliás és cukros főzött krémet nyers vajastésztára simította, befedte, és így együtt sütötte készre. Az 1800-as évek végén Dobos C. József előszeretettel választott klasszikus főzött krémet süteményreceptjeihez, a 20. század elején napvilágra került könyvekben pedig egyre általánosabbá váltak a krémesek, azonban ezek receptúrája még különbözött a maiaktól. Maga a főzött sárgakrém is létezett már ekkor, de nem terjedt el általánosan.
1930-as évek: színre lépett a ma ismert krémes
Magyar Elek 1932-ben publikált krémes pitéje viszont már szinte úgy készült, mint napjaink krémesei. Ekkortájt a Dr. Oetker is ajánlott krémes recepteket, kiadványaiból a háziasszonyok megismerhették a „Krémeslepény” és a „Krémszeletek vajastésztából” címeket viselő recepteket. A „Krémeslepény” tésztája egyfajta rétestészta volt lisztből, tojássárgájából, sóból, citromléből, hájból és Dr. Oetker-féle „Backin” sütőporból összeállítva, krémje pedig „Dibona” vaníliás krémporból készült cukorral és tejjel felfőzve, tojásfehérjehabbal lazítva. A krémet két készre sült tésztalap közé kenték, tetejét vaníliás cukorral meghintették, és szeletekre vágva tálalták, tehát már nem nyers tésztalapokat sütöttek meg a krémmel együtt. A „Krémszeletek vajastésztából” recept hasonlított az előbbihez, ám a tetejére nem vaníliás cukor, hanem cukormáz került.
Dr. Oetker termékekkel gyerekjáték krémest sütni
Napjainkban a Dr. Oetker termékek segítségével könnyen és rövidebb idő alatt készíthetjük el a cukrászdai minőségű klasszikus krémest. A házilag összeállított tésztát kiválthatjuk friss, sütésre kész Dr. Oetker Leveles tésztával, a krémet megfőzhetjük vaníliaízű Dr. Oetker Eredeti pudingból vagy bourbon vaníliás Prémium Pudingból, a tejszínhab tartóssá tételéhez a Dr. Oetker Habfixáló járul hozzá, vagy Dr. Oetker Habport is választhatunk. Sőt! A Dr. Oetker Házi Krémes krém még jobban leegyszerűsíti a sütikészítés folyamatát, hiszen nem kell főzni, csak hideg tejjel felverni. A kevésbé édes krémek kedvelőinek pedig jó hír, hogy a krémport beszerezhetik cukorcsökkentett változatban is.
A fenti termékek felhasználásával a különlegességekre nyitottak nemcsak klasszikust krémest süthetnek, hanem akár mézzel, almával, gesztenyével, sütőtökkel dúsított változatot, kijevi, amerikai, hartyáni krémest, vagy a franciák tradicionális süteményét, a habkönnyű mille feuille, azaz „ezerlevelű” desszertet is megalkothatják otthon.
Az első magyar krémes receptje már a 16. századból származik, bár akkor még más volt, mint ma. A mai formájához hasonló krémes az 1930-as években alakult ki, Magyar Elek 1932-es receptje már szinte olyan volt, mint a mostani.
A Dr. Oetker termékekkel egyszerű: használj Dr. Oetker Leveles tésztát, Dr. Oetker pudingport a krémhez és Habfixálót vagy Habport a tejszínhabhoz. Így nem kell tésztát gyúrni vagy bonyolult krémet főzni.
Ez egy speciális krémkeverék, amit nem kell főzni, csak hideg tejjel kell felverni. Nagyon leegyszerűsíti a krémes készítését, mert gyorsan, főzés nélkül készül el a krém.
A klasszikuson kívül készíthetsz mézes, almás, gesztenyés, sütőtökös krémest, francia, kijevi, amerikai, hartyáni változatot, vagy akár francia mille feuille-t is. A Dr. Oetker termékekkel sok variáció lehetséges.
Czifray István 1840-es receptjében a tejszínes, lisztes, tojássárgájás, vaníliás és cukros főzött krémet nyers vajastésztára simította, befedte, és így együtt sütötte készre.. A 1930-as évekre alakult ki a mai módszer, hogy külön sütik a tésztát és utána kennek rá krémet.
Igen, a Dr. Oetker krémport beszerezheted cukorcsökkentett változatban is, ami tökéletes azoknak, akik kevésbé édes krémeket szeretnek, de nem akarnak lemondani a krémes élményről.
Hagyományosan igen, de a Dr. Oetker Házi Krémes krémmel nem kell főzni, csak hideg tejjel felverni. A pudingporral készített krémet viszont fel kell főzni tejjel és cukorral.
Leveles tésztát érdemes használni. Otthon is készíthetsz, de praktikusabb a Dr. Oetker friss, sütésre kész Leveles tészta, amit csak ki kell nyújtani és megsütni.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
