Gyümölcsök befőzéshez - tippek és tanácsok

Amikor a naptár fejlécében végre a “május” hónapot olvashatjuk, biztosak lehetünk abban, hogy szép sorban megjelennek a szezonális gyümölcsök a zöldségesek polcain, így lassan indulhat is a befőzés!

Kis mennyiséget is érdemes befőzni

Persze nem rögtön, hiszen minden gyümölcsnél érdemes megvárni, amíg kicsit lejjebb megy az ára, nem az első érési hullámban, hanem a szezon végén érdemes lekvárfőzéshez bevásárolni.

Ugyanakkor, ha elfogyott már a tavalyi lekvárunk és nagyon vágyunk a friss ízre, akkor akár egy kiló gyümölcsből is befőzhetünk egy kis adagot, amit a hűtőben tárolva pont elmajszolhatunk a tavaszi reggelikhez.

Csak egészséges gyümölcsöt főzzünk be 

Befőzéshez nem feltétlenül muszáj a legszebb gyümölcsöket kiválasztanunk, de arra mindenképpen vigyázzunk, hogy hibás, rohadt vagy penészes termés ne kerüljön a kupacba, mert az elronthatja az egész lekvárunkat. Nem éri meg ezen spórolni.

Sok gyümölcsnél érdemes úgy időzíteni a beszerzést, hogy a gyümölcsöket még aznap, legkésőbb másnap el tudjuk készíteni, különben félő, hogy kárba vész a drága alapanyag.

A zöldségeseknél is figyeljünk oda, sokszor az olcsóbb árunál a szebb darabok vannak felül a kupacban, de ha többet veszünk, akkor bizony jócskán kerülhetnek bele sérültebb gyümölcsök is, amit már csak otthon veszünk észre.

Így hiába vettük talán kicsit olcsóbban a gyümölcsöt, végül mégsem jövünk ki jobban anyagilag, hiszen az alapanyag nagy része a kukában köthet ki.

Tervezzük meg a beszerzést

Akik nem riadnak vissza egy könnyed testmozgástól, azok akár szedd magad akciókat is felkutathatnak. így aztán igazán jó áron lehet befőzhető gyümölcsökhöz jutni.

Ha olyan receptet választunk, melyben a gyümölcsöt héjával együtt kell megfőzni, akkor próbáljunk meg bio gyümölcsöt beszerezni, így biztosak lehetünk abban, hogy a héjban nincsenek vegyszermaradványok.

Ha rendszeresen járunk piacra, jó megoldás lehet megkérdezni az árusokat, meddig lesz még elérhető egy adott gyümölcs.

Ha többen főzünk be a családban, vagy szomszédságban, akár meg is lehet előre beszélni egy adott termelővel, hogy adott időre adott mennyiségű gyümölcsöt szállítson.

Ez a megoldás mindkét félnek jó, hiszen ennek megfelelően mi is tudjuk időzíteni a befőzést és a termelő is biztosra mehet.

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!