Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Bialys – ropogós zsemle

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 10 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

10 darab elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Élesztős tésztához:

500 g búzaliszt
1 teáskanál só
325 ml hideg víz

Hagymás töltelékhez:

1 fej vöröshagyma (kb. 60 g)
1 evőkanál étolaj, pl. repceolaj
1 teáskanál egész mák
frissen őrölt bors

Hengerléshez és megszóráshoz:

2 - 3 evőkanál búzadara
egész mák
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Tészta:
A lisztet egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig dagasztjuk, amíg tészta nem lesz belőle, majd letakarva 20 percig pihentetjük. Ezután a tésztát a legmagasabb fokozaton kb. 8 percig dagasztjuk, amíg sima nem lesz. A tésztát egy olajjal kikent, lezárható tálba tesszük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Elkészítés:

Formázás:
A tésztát a tálból egy olajozott munkafelületre borítjuk. Nem gyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, összehajtjuk, és kb. 10 egyforma darabra osztjuk. Minden tésztadarabot gömbölyűre formázunk, letakarjuk, és az olajozott munkafelületen kb. 30 percig kelesztjük.

Hagymás töltelék:
Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk apró kockákra. Melegítsünk olajat egy kis serpenyőben és alacsony lángon pároljuk üvegesre a hagymakockákat. Adjuk hozzá az egész mákszemeket, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.

Béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)

Bialys formázása:
Először csak 5 tésztadarabot dolgozzunk fel. A gömböket az alsó részükkel nyomjuk bele a búzadarába, tegyük a tepsire, és olajozott ujjakkal lapítsuk le (kb. 12 cm átmérőjűre), úgy, hogy a közepe vékony legyen, és kb. 1 cm széles szél maradjon.

A hagymás töltelék felét a bialys közepére osztjuk, a szélét megkenjük egy kevés vízzel, és ízlés szerint megszórjuk mákkal. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a tésztát.

Sütési idő: kb. 12–14 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Közben formázzuk meg, töltsük meg, kenjük meg és szórjuk meg a többi 5 bialys-t.

Hagyjuk a bialykat egy süteményrácson kihűlni, vagy langyosan tálaljuk. Süssük meg a második tepsinyi bialyt.

Tippek:

Akár vajjal, krémes friss sajttal vagy egyszerűen csak úgy, még enyhén melegen – minden falat egy kis darabka kényeztető konyha. Tökéletes egy nyugodt reggelihez vagy egy kiadós snackhez a napközben.
A Bialys hagymás zsemlék nemcsak frissen sütve ízletesek – könnyen fagyaszthatók is! Így mindig van egy kis tartalék, ha megéheznénk, vagy spontán vendégeket szeretnénk meglepni. Rövid sütés után szinte olyanok, mint frissen a sütőből – kívül ropogósak, belül puhák és csodálatosan aromásak.
Bialys – ropogós zsemle

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

0 Kedvelés

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák

A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!