Crème brûlée, a francia desszertcsoda
2023. július 20.A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.
Kevés hozzávalóból elegáns desszert
A Crème brûlée tökéletes példa arra, hogy néhány egyszerű, hétköznapi hozzávalóból is készülhet mesés desszert. Az alaprecepthez mindössze tojássárgája, tej, tejszín és vanília szükséges, a hozzávalókból vaníliás krémet főzünk. A krémet kis szuflé formákba (vagy más tetszőleges egyadagos, hőálló tálba) simítjuk, és a sütőben vízfürdőben, alacsony hőfokon, lassan sütjük-gőzöljük. A vízfürdő sem bonyolult dolog: a tálkákat egy magasfalú tepsibe sorakoztatjuk, majd a tepsit a tálkák magasságának feléig feltöltjük forró vízzel. Miután elkészült a krém, nincs más dolgunk, mint a tetejét cukorral megszórni és szakácsfáklyával karamellizálni. Általában kristálycukrot karamellizálunk, de a porcukor szórást is kipróbálhatjuk a különleges, lágyan roppanós végeredményért. Tálalhatjuk is! Egy tipp: a vegán életmódot folytatók se maradjanak ki a Crème brûlée-élményből! Számukra a krémet Dr. Oetker vaníliás pudingporból főzhetjük meg vegán tejszínhelyettesítővel és mandulaitallal, így mind a hagyományos tejtermékek, mind pedig a tojássárgája használata elhagyható (és a sütési-gőzölési mozzanat is).
Variációk Crème brûlée-re
Ahogy az lenni szokott, az alapreceptből kiindulva idővel egyre több és több újragondolt, átalakított receptet találtak ki a lelkes rajongók. Szokták gyümölcsökkel párosítani, például a krémet citrommal frissíteni vagy pici naranccsal feldobni, a kész desszertet málnával, áfonyával, szederrel, ribizlivel megszórni. Kerülhet a vaníliás krémbe fahéj, nyáron érdemes tenni egy próbát az illatos levendulával, a téli, karácsonyi időszakban pedig mézeskalács ízvilágú fűszerkeverékkel. Csempészhetünk a krémbe egy kis likőrt, például diólikőrt, tojáslikőrt. Népszerű az egész desszertet csokoládéssá alakítani, ilyenkor a főzött csokoládés krémre kerül a karamellás réteg. A csokihoz szintén tehetünk narancsot, vagy tálalhatjuk eperrel, málnával. Még elegánsabb lesz a desszert, ha öntetet is adunk hozzá, izgalmas összhatást érhetünk el, ha alkoholos öntetre esik a választásunk.
Karamell és vanília, a tökéletes páros
A lágy vanília és a roppanós karamell kettőse számos süteményt, desszertet megihletett. Ha ez a páros dominál az édességben, mondhatjuk, hogy Crème brûlée ízvilágú desszertet alkottunk. Készíthetünk klasszikus piskótalapokból álló tortát vaníliás krémmel és karamellás mázzal, ugyanez működik piskótatekercsben is. Vagy milyen jól hangzik egy intenzíven vaníliás sajttorta karamellás öntettel! Itt bátran csavarhatunk még egyet az alaprecepten, és az öntetet némi só hozzáadásával sós karamellre cserélhetjük. Süthetünk égetett tésztából profiterolt, a kis fánkocskák üregeit megtölthetjük vaníliás vagy karamellás krémmel, majd az egészet meglocsolhatjuk karamellás öntettel vagy vaníliasodóval. Nyáron pedig nincs is jobb pár gombóc hűsítő, házi vaníliafagylaltnál, amibe omlós vaj- vagy tejkaramella darabkákat keverünk.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!