Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, babapiskótás sütit pedig számtalan recept alapján készíthetünk. Megosztunk pár egyszerű babapiskótás receptet, itt mindenki megtalálhatja majd a kedvencét!
Tiramisu, a klasszikus babapiskótás édesség
Végy egy jó babapiskóta alapreceptet, süsd meg és gondold tovább! Mi az, ami elsőre eszedbe jut róla? Ugye, hogy a tiramisu? Az Olaszországból hódító útjára indult kávés, mascarponés, kakaós, legtöbbször amarettóval (mandulalikőr) ízesített finomság rengeteg rajongót gyűjtött magának szerte a világon, és ahogy az lenni szokott, a tradicionális recept mellett megjelentek a különlegesebbnél különlegesebb változatok is. Gyakran készítik el tortának és pohárdesszertnek, kerülhet a babapiskóta mellé „második” tésztának leveles tészta vagy brownie alaptészta.
Feldobható másfajta likőrrel, például kókusz- vagy kávélikőrrel, adható hozzá gyümölcs, az eper és a málna például remekül harmonizál a desszert ízvilágával, de persze jobban is elrugaszkodhatunk az eredetitől, és felturbózhatjuk tejberizzsel, kókusszal, likőr helyett narancslével és búzasörrel, vagy mascarpone helyett pudingos-tejfölös krémmel is összeállíthatjuk a hamis tiramisunkat. És még egy tipp: a Dr. Oetker Tiramisu Krémporral még egyszerűbb lesz az olasz desszert elkészítése.
Verhetetlen pohárdesszertek
Gyorsak, változatosak és megunhatatlanok! Feljebb már említettünk a tiramisu kapcsán, de kis túlzással kijelenthetjük, hogy „szinte bármiből” összedobható egy mennyei kanalazós desszert. Szükségünk lesz egy krémre – amely készülhet pudingból, joghurtból, tejszínből, mascarponéból, túróból, tejfölből –, továbbá egy ropogós elemre, és itt jön képbe a babapiskóta! Csak tördeljük össze, és rétegezzük a krémmel, illetve a többi hozzávalóval, például gyümölcsökkel, likőrrel, aszalványokkal, gesztenyepürével, olajos magvakkal. A pohárdesszertek összeállíthatók egyadagos desszertes poharakban, kelyhekben, vagy elkészíthetjük az angol réteges krémdesszert, azaz a trifle mintájára egy nagy kínálótálban is.
Nincs még vége! Még több édesség babapiskótával
Közel sem teljes még a sor! Jöjjenek először a keksz alapú desszertek, amelyekhez nem kell mást tennünk, mint a babapiskótát finomra darálni, és olvasztott zsiradékkal, esetleg további ízesítőkkel összedolgozni. Az így kapott morzsát ezután egyszerűen a kiválasztott forma aljába nyomkodjuk, kis időre hűtőbe tesszük, aztán már simíthatjuk is rá a krémet.
Apropó, krém! Babapiskóta két krémréteg közé vagy akár a tésztára is kerülhet mintegy elválasztóként és egyben plusz textúraként. Ahogy a tiramisunál, úgy más réteges, krémes édességnél is bevethetjük a babapiskótát, gondoljunk csak a méltán népszerű citromos álomra. Zárásképpen pedig fagyizzunk egyet! Az apróra tördelt babapiskóta fagylaltmasszába keverve is szuper lesz, puncsfagyiból egyenesen kihagyhatatlan!
A házi babapiskóta alapvetően tojásból, cukorból és lisztből készül. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját cukorral habosítjuk, majd a keményre vert fehérjét óvatosan beleforgatjuk, végül lisztet keverünk hozzá. Habzsákkal rudakat formázunk, megszórjuk porcukorral, és világosra sütjük.
A babapiskóta nemcsak önmagában finom, hanem sokféle desszert alapanyaga is lehet. Készíthetünk belőle tiramisut, pohárdesszertet, réteges krémes süteményt, kekszalapot tortákhoz vagy fagylaltba is keverhetjük.
A klasszikus tiramisu kávéba mártott babapiskótából, mascarpone alapú krémből és kakaóporból áll. Gyakran ízesítik amarettóval (mandulalikőr), és rétegezve pohárba vagy tortaformába állítják össze, majd néhány órára hűtőbe teszik.
A tiramisu izgalmasabbá tehető más likőrökkel (pl. kókuszlikőr, kávélikőr), gyümölcsökkel (eper, málna), vagy különleges rétegekkel, például tejberizzsel, kókusszal. A mascarpone helyettesíthető pudinggal, tejföllel is egy "hamis" tiramisuhoz.
Szinte bármilyen pohárdesszerthez használhatjuk! Rétegezhetjük krémmel (pl. puding, joghurt, mascarpone, túró), gyümölcsökkel, magvakkal. Gyors, egyszerű és látványos – tökéletes egy vendégváró desszertnek is.
A babapiskótát finomra daráljuk, majd olvasztott vajjal vagy margarinnal összedolgozzuk. Az így kapott morzsát formába nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Erre jöhet bármilyen krém vagy töltelék.
Igen, az apróra tördelt babapiskóta kiválóan illik fagylaltba is, különösen olyan ízekhez, mint a puncs. Textúrát és plusz ízt ad a fagyiknak, különleges élményt nyújtva.
Szinte bármilyennel: puding, mascarpone, tejszínhab, túrókrém, tejfölös vagy joghurtos krém is tökéletes. Fontos, hogy harmonizáljon a többi hozzávalóval, mint például gyümölcs vagy likőr.
Az eper, málna, áfonya, banán és barack mind remekül illik hozzá. Használhatók frissen, aszalványként vagy akár gyümölcspüré formájában is a rétegezéshez vagy díszítéshez.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
