Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Küldjük szabadságra a sütőt!

A sütés nélküli torták, tiramisu-variációk, pohárkrémek, szeletek kedvelt hozzávalói a tejtermékek, általában mascarponét vagy krémsajtot, tejfölt, joghurtot, túrót és selymes tejszínt használunk hozzájuk. Hasonlóan tejtermék, egész pontosan tej alapú a puding, amely szintén népszerű sütést nem igénylő desszert. Az előbb felsoroltak közös tulajdonsága pedig nem más, mint az, hogy szinte kiáltanak egy kis gyümölcsért! Szerencsére nyáron nincs belőlük hiány, a szezon eperrel indul, aztán érkezik a cseresznye, a meggy, többfajta barack, majd a szilva. Persze a bogyós gyümölcsöket se feledjük: a málna, szeder, áfonya, ribizli egész nyáron át beszerezhető. A citrom is örök kedvenc nyáron, hűsít és felfrissít.

A fenti édességekbe több módon is belecsempészhetjük a gyümölcsöket: nyersen szemezve, pürésítve vagy darabolva (kockázva, cikkezve), párolva, főzött gyümölcsszószként (ehhez használjunk egy kevés étkezési keményítőt) vagy zselatinnal, tortazselével készített gyümölcszselé formájában.

Pitéktől a tortákig – telis-tele gyümölccsel

Egy-egy hűvösebb napon azért érdemes bekapcsolni a sütőnket, hiszen a nyári süteményeket, pitéket, tortákat vétek lenne kihagyni. A legegyszerűbb és leggyorsabb a kevert tésztás pite, amit pillanatok alatt összeállíthatunk és tepsibe simíthatunk, aztán már csak ki kell rakni a tetejét a kiszemelt gyümölccsel. Innen ered két közkedvelt „beceneve”: potyogtatós, illetve (bele)dobálós süti.

Süthetünk kelt tésztás finomságokat, lepényt, kalácsot, koszorút, brióst, akár édes pizzát, a gyümölcsös töltelékeket túróval vagy pudinggal gazdagíthatjuk. Hasonlóan a leveles tésztát és a réteseket is elkészíthetjük gyümölcsökkel.

Az omlós piték szintén mennyeiek lesznek gyümölcstöltelékkel, arra figyeljünk, hogy az omlós alapot ne áztassa el a gyümölcsréteg. Ehhez a tésztát elősüthetjük, vagy választhatunk kevésbé leves tölteléket.

Készüljön inkább egy ellenállhatatlan torta? A klasszikus gyümölcstorta alapot kirakhatjuk színes gyümölcsökkel, piskótalapok közé tölthetünk gyümölccsel gazdagított krémet, illetve gyümölcsös mousse is kerülhet a tortalapra.

Hűsítő desszertek fagyitól a jégkrémtortáig

Mondanunk sem kell, a hűsítő finomságok is elbírnak egy kis gyümölcsöt, de még mennyire! Örök kedvenc a hideg fagyi – akár forró – gyümölcsöntettel, klassz páros például a vaníliafagylalt eperöntettel vagy a csokifagyi meggyöntettel. Fagylaltkelyhekbe tehetünk szemezett, cikkezett friss gyümölcsöket, például bogyós gyümölcsöket, barackot vagy sárgadinnyét. Persze maga a fagylalt is lehet gyümölcsös, készíthetjük tejjel-tejszínnel, vagy lehet vizes (esetleg alkoholos) alapú, ilyen a granita és a sorbet. Ha sok vendéget várunk, jégkrémtortában is gondolkozhatunk, ami természetesen szintén lehet gyümölcsös.

Használjuk ki a gazdag nyári gyümölcskínálatot, legyen szó egy gyors kevert sütiről vagy egy családi ünnepnapra készült fantasztikus tortáról, egy kis gyümölccsel még finomabb lesz!

Milyen sütés nélküli sütit készítések nyári gyümölcsökkel?
Hogyan használhatom a gyümölcsöket a desszertekben?
Milyen gyümölcsök érnek a nyár folyamán?
Mi a potyogtatós vagy dobálós süti?
Milyen tésztákkal készíthetek gyümölcsös süteményeket?
Hogyan akadályozhatom meg, hogy elázzon az omlós pite?
Milyen hűsítő desszerteket ajánlasz gyümölccsel?
Mi a különbség a granita és a sorbet között?
Milyen tejtermékeket használjak sütés nélküli desszertekhez?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!