A sütő is nyaralni megy – sütésmentes desszertcsodák
2023. június 22.A nyári hőségben valahogy nem akaródzik bekapcsolni a sütőt, egy kis édesség viszont jólesne ebéd után. Gond egy szál se, itt az ideje a sütés nélküli finomságoknak!
Ropogós, krémes, kekszes – és sütni sem kell!
A képlet egyszerű: ezúttal felejtsük el a sütőben sütött tésztákat! „Hamis tésztánk” készülhet többek közt finomra darált kekszből, müzliből, olajos magokból, csak keverjük össze olvasztott zsiradékkal, és nyomkodjuk bele egy tetszőleges torta- vagy például őzgerincformába. Az alapra kerülhet krémsajtos, tejberizses, túrós, tejszínes, joghurtos krém, ízesíthetjük vaníliával, kakaóval, fahéjjal, feldobhatjuk mogyorókrémmel, keverhetünk bele friss gyümölcsöket, lekvárt. Ezekben a desszertekben az a közös, hogy a zselatin biztosítja a krém megfelelő állagát. Gondolkozhatunk másféle töltelékekben is, mondjuk vajas-kókuszosban, ez kerül gyerekkorunk egyik kedvencébe, a kekszalagútba, de keksz és vajas krém alkotja a másik retró finomságot, a keksztekercset is. Ha már szóba került a retró, említsük meg a ropogós alap nélküli, csíkos, rezgő csodadesszertet, leánykori nevén a gumisütit, amit természetesen sütni egyáltalán nem kell, csak hűteni. Itt a szünidő, vonjuk be a gyerekeket is a desszertkészítésbe! A különböző golyók (például kókuszgolyó) és további keksz vagy ostya alapú édességek (kekszszalámi, „hideg kutya”, kekszszelet, dominó) ugyanúgy elkészíthetők közösen, mint a tiramisu. Mártogatni, gombócozni, hempergetni minden gyerek szeret!
Kanalazós finomságok: pudingok és pohárdesszertek
Belefér egy kis főzés? Már készülhet is a hagyományos puding, de ha főzés nélküli pudingélményre vágyunk, akkor is van megoldás: válasszunk a Gála Krémpudingok vagy az Aranka Krémek közül! Nyáron érdemes a kedvenc gyümölcseinkkel felturbózni a pudingokat: a csokoládé szuper meggyel, a vanília szederrel, barackkal, a fehércsoki málnával, áfonyával. Olajos magokat, kókuszt, babapiskótát, kekszet is rétegezhetünk különböző krémekkel, gyümölcsökkel. Ezek a finomságok könnyen laktózmentessé vagy vegánná varázsolhatók, ha növényi italokat és Creme VEGA-t használunk. Babapiskótával összedobhatunk egy gyors poharas tiramisut, főzhetünk tejberizst, gyümölcsrizst, sőt egy másik klasszikus desszert, a habkönnyű, tejszínes panna cotta elkészítéséhez is csak főznünk „kell” egy keveset, sütni egyáltalán nem.
Hűsítő édességek a fagyasztóból
Házi fagyi, sorbet, jégkrém- és parfétorta, melyik a család kedvence? Mindegyik? Akkor teremtsünk helyet a mélyhűtőben, és pakoljuk tele a nyár elengedhetetlen kellékeivel! Jeles alkalomra választhatunk parfétortát, az alapja lehet ostyalap vagy keksz, a krémes réteg pedig készülhet a feljebb már említett főzés nélküli desszertkrémekből. A sorbet – vagy granita, jégkása – a laktózérzékenyek számára is remek hűsítő, hiszen vízzel készül. Gyümölcsökkel, mentával, citromfűvel vagy akár alkohollal kombinálható, és garantáltan felfrissít egy kánikulai napon! Végül, de nem utolsósorban nézzünk körül a főzött fagylaltok világában is! Ezeket a fagyikat általában tej és tejszín keverékéből főzzük (de vegán hozzávalókból is állhatnak), ízesítésüknek csak a fantáziánk szabhat határt. A vaníliával és a csokival nem lehet mellélőni, ahogy a régi idők egyik legnépszerűbb ízével, a punccsal sem. Készülhet gyümölcsös, de még az előző pontokban tárgyalt tejberizsből is mennyei fagylalt lehet. Az sem okozhat akadályt, ha nincsen otthon fagylaltgépünk! Igaz, hogy időnként át kell keverünk a fagyasztóban pihenő masszát, de ennyi plusz munka belefér a csodásan krémes fagyiért!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!